Het Wereld Uur Record: 54526 meter

54526 meter

Het wereld uur record (WUR) is een record wat vraagt om een ijzersterke wil en een ijzersterk lichaam.

Op 22 augustus gaat Dion Beukeboom ( zie ook op de website breakingtheImpossible.nl ) in Aguascalientes (Mexico) dit wereld uur record aanvallen. Het is momenteel in handen van Bradley Wiggins met 54526 meter, gevestigd op 7 juni 2015 in Londen. Wat maakt het dat Dion Beukeboom nu kansrijk is om dit record te gaan pakken? Voor het WUR heb je heel veel vermogen nodig, in tegenstelling tot berg op rijden waar vooral vermogen per kilogram lichaamsgewicht telt, geldt op de wielerbaan vooral het absolute vermogen. Dion Beukeboom is een grote renner van 201 cm met een gewicht van ongeveer 88 kg, hij kan waarschijnlijk een vermogen leveren gedurende een uur van ongeveer 470-480W op zeeniveau. Daarbij komt dat Dion een bijzonder lage luchtweerstand kan bereiken. Ik schat dat hij, ondank zijn lengte, toch op een CdA waarde uit kan komen tussen de 0,215 en 0,220. CdA is een maat voor de hoeveelheid luchtweerstand die hij als renner ondervindt waarin de Cd een constante is die veroorzaakt wordt door de vorm van zijn lichaam en fiets en het materiaal (kleding en fietsmateriaal), de A is het frontale oppervlak wat hij als renner en fiets heeft. Hoe lager de CdA waarde, des te minder afremming door de lucht.

Waarom is Dion Beukeboom kansrijk om het WUR te halen?

Hij fietst in tegenstelling tot Bradley Wiggins, die in Londen fietste op een laagland baan, in Mexico op hoogte in Aguascalientes. Dit ligt op ongeveer 1888 meter hoogte. Het grote voordeel is dat de luchtweerstand daar een stuk lager is. Het nadeel daarentegen is dat het prestatievermogen op deze hoogte ook afneemt. Maar de afname van het prestatie vermogen is minder groot dan de winst die het oplevert door minder luchtweerstand. Met een vermogen van 475W gedurende een uur en een CdA van 0,218 zou Dion op zeeniveau ongeveer 52120 meter rijden, Op een hoogte van 1888 meter zal zijn vermogen, indien hij goed geacclimatiseerd is (en dat is hij na meer dan 7 dagen op hoogte) , afnemen met ongeveer 8,4 % naar 435W. Maar door de lagere luchtweerstand (bij standaard weersomstandigheden)  wint hij meer dan hij aan prestatievermogen moet inleveren. Totaal levert dit hem een winst op die overeenkomt met ongeveer 2400m extra.
Dus 52130 + 2400 = 54530. Precies genoeg om het WUR te verbreken !!
Als de weersomstandigheden nu op 22 augustus nog beter zijn, dus een lagere luchtdruk en een hogere temperatuur, dan is er mogelijk minder vermogen nodig om het WUR te halen.
De huidige weersverwachting voor 22 augustus geeft aan dat de temperatuur in de middag ongeveer 24 graden Celsius zal zijn en de luchtdruk overeenkomt met 1011 mbar op zeeniveau, wat in Aguascalientes overeenkomt met 813 mbar. Goeie omstandigheden !!
Als hij dan minimaal 414W trapt (met CdA van 0,218) dan rijdt hij 54551 meter en dus 25 meter meer  !!

 

 

Hieronder in de tabel zijn een aantal andere scenarios uitgewerkt.

 

 

Ik wens Dion alvast heel veel sterkte en wilskracht zodat hij dat WUR kan pakken 💪 !!!

 

Guido Vroemen

 

 

Posted in Fietsen, Uncategorized, Vermogensmeter, Wetenschappelijke artikelen.