Algemene regels:
Startniveau:
Er wordt uitgegaan van een bepaald startniveau. Dit niveau staat ook aangegeven bij de beschrijving. Bijvoorbeeld trainingsomvang zal tussen 3-6 uur/week liggen, dan moet je start niveau wel al op 3 uur/week liggen. Heb je dit niveau nu nog niet, doe dan iets minder dan wat het schema voorschrijft.
Hartslagzones:
In de schema’s wordt de intensiteit aangegeven in hartslagzones. Belangrijk is dus dat je weet hoe deze zones bij jou liggen. Weet je dit niet, dan is het belangrijk deze met een sportspecifieke test goed en nauwkeurig te (laten) bepalen.
Hoe je deze trainingszones kunt berekenen lees je hier
Arbeid/rustverhouding:
Een schema is een leidraad en niet een verplichting: ga er losjes mee om. Training is belangrijk om je doelen te bereiken. Rusten is net zo belangrijk. Wanneer je de indruk hebt dat de training tijdelijk minder goed gaat, doe je er goed aan de inspanningen rustiger uit te voeren en minder lang. Of las een extra rustdag in.
Herstel:
Slaap voldoende! De nachtrust is bij uitstek de periode van herstel. Te weinig slapen maakt de herstelfase na de inspanning nodeloos langer. Wanneer je slecht geslapen hebt, bent je niet optimaal uitgerust. Je doet er goed aan om die dag wat minder intensief te trainen.
Niet trainen:
Rust bij koorts! Koorts is altijd een reden om tijdelijk te rusten. De meeste mensen hebben trouwens ook weinig of geen zin om te trainen wanneer ze koorts hebben. Na een virale infectie (bv. bij een verkoudheid of griep) kan het bovendien nog een tijdje duren voordat je je volledig hersteld voelt. In dat geval kun je uitgaan van de volgende vuistregel: neem na het verdwijnen van de koorts evenveel dagen rust als het aantal dagen dat je koorts gehad hebt. Wanneer je 7 dagen koorts gehad hebt, neemt je de volgende 7 dagen best nog rust. Nadien kun je de training weer rustig opbouwen met eerst rustige korte duurtrainingen.
Heel veel plezier met trainen!!
Guido Vroemen